söndag 8 december 2013

En barnfri zon

I dag har jag varit i skidspåret för första gången den här säsongen. Så mörbultad en är, men jäklar så skönt det var! Inte en sekund i spåret tänkte jag på att jag inte är mamma. Det var bara att ta sig fram, ett stavtag i taget. Det var allt som cirkulerade i mitt huvud. Tyngden på den främre skidan, tryck ifrån med motsatt stav. Tyngden på den främre skidan, tryck ifrån med motsatt stav. När jag kom hem slocknade jag och vaknade efter två timmar.

Skidor är alltså inte bara ett bra sätt att motionera på, utan även en stund när de jobbiga tankarna och känslorna lämnar kroppen för en stund. Vilket uppvaknande! Jag ska göra mitt yttersta för att låta skidspåret bli en "barnfri zon". Det känns vettigt.

PS. Och inte en gång ramlade jag kan jag tillägga, även om det nu inte är en motionsblogg jag driver. Eller förresten, hur var det nu? Apoteket vill kanske hävda det, hihi.

2 kommentarer:

 1. Spermaprov


  På dagen för ägguttag får mannen lämna ett spermaprov. Det görs oftast inne på herrummet som finns på kliniken. När provet har kommit in till laboratoriet gör embryologen en första bedömning. Man tittar på mängden prov, spermiernas antal och deras rörlighet.

  För att få fram de bästa spermierna till befruktningen prepareras sperman. Det innebär att provet läggs på en gradient i ett provrör. När röret centrifugeras fastnar orörliga spermier och spermier av lägre kvalitet i gradienten. Kvar i botten av röret får man normala spermier med bra rörlighet.

  När provet är preparerat gör embryologen ytterligare en bedömning. Baserat på denna bestämmer läkaren vilken befruktningsmetod som ska användas. Spermierna får sedan vila i en näringslösning i värmeskåp tills de ska föras ihop med äggen.

  Frysförvaring av spermier

  Om mannen inte kan närvara vid ägguttaget eller om han har mycket få spermier kan man frysa spermier i förväg. Man kan frysa spermier som lämnas med spermaprov och man kan frysa spermier som tas ut med biopsier från testikeln.

  SvaraRadera
 2. Tack för infon! Intressant att man använder ett rör som centrifugeras. Det hade en knappast kunnat gissa sig till.

  SvaraRadera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina