lördag 24 januari 2015

I kvinnokroppen

I bokhyllan hemma hos min farmor fann jag Se människan med bilder av Lennart Nilsson, som ju också gjort den helt otroliga Ett barn blir till. Se människan har gjorts i samarbete med Jan Lindberg.
Här syns kvinnokroppens progesteron i kristalliserad form. "Progesteronet gör allt för att skydda det eventuellt befruktade ägget. Det ökar livmoderslemhinnans äggvänlighet genom att förtjocka den och stegra dess blodförsörjning", står det i boken.


Bilden av det rosa fluffet visar äggledartrattens mynning. Man kan knappt begripa hur vacker det kan vara i människokroppen! Visst, det finns lite nasty grejer däri också. Men detta. Det ser ju ut som en skir blomma.

"När follikeln mognar och ägglossningen närmar sig sveper äggledartratten fram över follikeln. Den täcker området och fångar upp äget, när det kommer ut", berättar boken.

2 kommentarer:

 1. Är en rätt ny följare och har nu läst igenom dina inlägg. Befinner mig i liknande situation som er men vi har inte försökt lika länge och inte heller kommit lika långt i processen. Men den största skillnaden verkar vara att ni står starka tillsammans. Hur lyckas ni? För oss har detta bidragit till otaliga bråk och ibland är jag rädd att vi kommer tappa bort varandra i allt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så tråkigt att ni hamnat i den sitsen. Det är ju väldigt individuellt hur man reagerar i en sån här situation.

   Vi försöker nog mest bara att vara rätt tydliga mot varandra med hur vi tänker och känner, det lär man sig ju efter ett tag. Sedan har jag fått respektera att min man inte vill prata särskilt mycket om saken, medan han fått acceptera att jag behöver ventilera. Så det har väl varit lite ge och ta för att det ska funka.

   Bråk behöver ju inte vara något negativt, så länge ni går stärkta ur det här tillsammans. Varmt lycka till i eran process!

   Radera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina