fredag 30 januari 2015

Tandis skippar kallpratet

Jag var hos tandläkaren igår och noterade att det är skönt att där inte blir samma kallprat som hos frissan eller gynekologen.

Hos frissan blir det ju lätt: "Jaha, har du barn då?", "Åh, inte? Barn som är så underbara!". Ridå. Hos gynekologen blir det ju naturligt att prata om på ett annat sätt, att berätta att man genomgår ivf etc när hon ändå kikar i muffen. Hos tandläkaren är munnen bara full med mojänger och man får inte fram ett ord ens om man skulle vilja. Skönt!

Fast barnlösheten kom på tal ändå hos tandis eftersom jag var tvungen att uppge om jag äter någon medicin just nu. Och så snart jag nämnt progesteronet och ivf:en märkte jag att tandläkaren (eller okej, tandhygienisten) hade en fråga hon inte riktigt ville ställa. "Ähum, ja inför röntgen måste jag ju då fråga om du är gravid. Fast det gissar jag att du ... inte … är då?"

Hm, hamnar män i dessa situationer jämt och ständigt? Måste komma ihåg att fråga maken.

Imorrn ska jag laga ett pyttelitet hål. Trist, men väntat då jag inte besökt tandläkaren på över tre … okej fem … okej, okej ... sex år. Det kom lite lathet emellan. Mitt första hål någonsin.

3 kommentarer:

 1. Off topic, men vilken inkompetent tandhygienist som tror att graviditet inverkar på röntgen... /tandläkaren som aldrig pratar graviditet med sina patienter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppla! Det verkar som att det var en rutinfråga på kliniken. Intressant.

   Radera
  2. I och för sig verkar det inte jättekonstigt att hon frågade det. Står så här på 1177.se:
   När dina tänder ska undersökas med röntgen får du en halskrage eller en skärm att hålla under hakan som skydd mot röntgenstrålningen. Det är ett enkelt och effektivt skydd både för vuxna och barn. Är du gravid kan du också få ett skyddsförkläde som täcker magen. (Källa: http://www.1177.se/Vastmanland/Fakta-och-rad/Undersokningar/Tandrontgen/)

   Radera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina