måndag 31 augusti 2015

Välkommen in i trasselsuddet

Jahapp, vi är redan framme vid första hindret. Att få nya papper där det blivit stavfel gick smidigt, vi har ombetts att slänga de gamla och så är nya på väg på posten.

Vi fick också svar av alla tre adoptionsorganisationerna att de tagit emot vår medgivandeutredning på mejlen. Barnens vänner ska läsa den vid tillfälle, liksom Barnen framför allt. Småpirrigt!

Adoptionscentrum däremot skrev att vi behöver skicka ytterligare papper. Det är en slags "ansökningsmapp" vi ska skicka in, vilken vi gissningsvis fått i januari när vi blev köande.

Vi blev förvånade eftersom när vi mejlade och frågade alla organisationerna för tre veckor sedan vad vi skulle tänka på när vi skickade in medgivandeutredningen, vad som är nästa steg, nåddes vi inte av denna information, åtminstone inte tydligt, utan ett kort svar om att vi skulle skicka "mappen med medgivandeutredning". Det tolkade vi utan krusiduller som medgivandeutredningen.

Trist att vi förstod helt fel. Men det är ingen fara i detta avseende. Tydligen kommer det ändå dröja lite innan de kikar på vårt ärende eftersom vi inte varit köande särskilt länge (ja, mentalt är det ju en evighet men i adoptionsmått och faktisk tid mätt bara nio månader …). Vi får helt enkelt vänta en tid på kölista innan det blir aktuellt att skicka någon ansökan till utlandet via Adoptionscentrum.

Nu är vi äntligen i adoptionssvängen. Men utöver att det känns fantastiskt att vara på gång, så känns det redan lite trasselsudd (skicka mer papper) och lite kalldusch (vänta på kölista). Misstänker att det är lika bra att vara beredd på att trasslet och kallduscharna kommer få tillfälle att bli mycket allvarligare och tuffare med tiden, så det är väl bra att man får vänja sig lite i taget.  

8 kommentarer:

 1. tjena
  Jag brukar ju kolla på allt inom adoption eftersom jag är adopterad så ikväll så
  såg jag programmet vardagspuls på TV 4 så jag ville bara tipsa
  önskar er allt gott i er väntan och längtan


  http://www.tv4.se/vardagspuls/klipp/adopterade-hiv-positiva-barn-3199531

  Mvh diana adopterad från Peru


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättetack för tipset Diana! Jag ska se till att kika på det vid tillfälle.
   Vänliga hälsningar / Lina

   Radera
 2. Det är ingen kötid alls just nu att skicka sin ansökan till Sydkorea via AC, och barnbesked beräknas att komma väldigt snabbt (upp till 3 månader). Sedan får man visserligen vänta på resebesked, men jag skulle gissa att Sydkorea är det mest förutsägbara alternativet (tidsmässigt och processmässigt) för er. Mån kan nog räkna med att vara hemma med sitt barn ca ett år (+- ett par månader) efter det att man skickat sin ansökan. En fördel är att det nu genomförts många adoptioner med de nya reglerna och att processen verkar ha satt sig och har blivit förutsägbar. Det har rullat på bra där på sista tiden och kön har därför försvunnit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, det var det jag tyckte. Vi har fått veta av AC att vi inte behöver oroa oss för att missa något "adoptionståg" trots att vi nu måste börja samla lite papper vi inte har förberett samt att vi "inte varit anmälda så länge, vilket innebär att ni får vänta en tid på kölista innan ni kan skicka en ansökan till utlandet". Detta trots att vi nämnt att vi "främst kikat på Sydkorea".

   Radera
  2. Jag får en känsla av att AC ibland vill vara lite försiktiga och inte lova något. Såklart finns det många ansökande hos AC som har köat längre än er men om ingen av de är intresserade av Sydkorea så är där ingen kö til just det landet och då borde ni få skicka er papper dit även om ni inte har så lång kötid. Jag tror att ni kommer få mycket mer korrekta svar när ni väl har fått dit alla papper. Samma sak där, de vill inte lova något när de kan titta på ens papper men i vårt fall så gjorde de det nästan direkt trots att de sa att det skulle dröja. Men är det nån mer papper förutom att ni ska fylla i mappen?

   Radera
  3. Jättetack för info och tankar, Cornelia. Vi har inte grottat ner oss mer i AC-frågorna utan har siktet inställt på Taiwan via BV just nu. Magkänslan, magkänslan :)

   Radera
 3. Jag tror inte det stämmer att det krävs kötid till Sydkorea. På deras hemsida står det: Ingen kö i Sverige för att påbörja ansökan. Ring och fråga igen! (Ps. Uppdatering: Jag fick nyss reda på att en familj vi träffat tidigare fick barnbesked från Sydkorea i förra veckan, endast två veckor efter det att de skickat ansökan till landet.) Lycka till, vilket land det än blir så blir det rätt!

  SvaraRadera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina