onsdag 13 januari 2016

Tio Taiwanfakta

"Lantern Festival at Liberty Square".
I huvudstaden Taipei. Foto: Wikipedia

Här kommer tio grejer du kanske redan visste, eller så visste du det inte alls, om Taiwan:

1. Taiwan utgörs av en stor ö och några mindre öar. 
Det ligger i Stilla havet, öster om kinesiska fastlandet.
(Ok, det här visste du nog det mesta av eventuellt)

2. Huvudstaden Taipei har 2,7 miljoner invånare. I hela Taiwan, som är ungefär lika stort som Jämtland, bor nästan 23,5 miljoner människor.

3. Det officiella namnet på Taiwan är Republiken Kina. Bara några stater i världen, cirka 25, erkänner Taiwan självständigt från Kina enligt Wikipedia. Men i praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat, med egen ekonomi och militär till exempel.

Lite rörigt, ändå. Jag hittar ingen klockren förklaring nånstans riktigt. Moving along ...

4. Taiwan har ett av de friaste medielandskapen i Asien, enligt Landguiden. Konkurrensen uppges vara hård och samhällets institutioner granskas kritiskt.

5. Rätten att vara med i fackföreningar är lagstadgad. Det är också strejkrätten för de allra flesta yrkesgrupper (men inte för lärare eller anställda inom stat eller försvar)

6. Prisbelönte regissören Ang Lee kommer från Taiwan. Kanske hört talas om Brokeback Mountain, Berättelsen om Pi eller Crouching Tiger, Hidden Dragon? 

7. Medeltemperaturen är 29 grader i juli och 15 grader i februari. Taiwan har ett subtropiskt klimat, i söder är klimatet tropiskt.  

8. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet finns cirka 60 svenska företag i Taiwan och cirka 15 taiwanesiska företag i Sverige.

9. I år är det presidentval och parlamentsval i Taiwan. Nuvarande statschefen heter Ma Ying-jeou. Vid förra presidentvalet låg valdeltagandet på 74 procent (att jämföra med Sveriges drygt 83 procent).
Statsskick: republik, enhetsstat.

10. Nationaldagen är rätt lätt att komma ihåg - 10/10 (10 oktober).

Källa: Landguiden och Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina