onsdag 21 september 2016

Förslag om höjt adoptionsbidrag

Regeringen har presenterat sitt budgetförslag den här veckan och i det finns ett förslag om att höja bidraget för oss som adopterar internationellt! Det är en rejäl höjning, som inte torde bli så kostsam för staten ändå i och med att antalet adoptioner är relativt få. I dag ligger bidragsdelen på 40 000 kronor. Enligt det nya förslaget ska den summan i stället vara 75 000 kronor.


via GIPHY

Om förslaget godkänns av riksdagen, kommer de nya reglerna börja gälla redan från och med januari 2017 och för dem som från och med då får barnet i sin vård. Det här är stort och jag vet att inte minst adoptionsorganisationerna har stridit för detta, trots ökade kostnader i adoptionsprocessen har bidraget legat på samma nivå i 15 år.

Det gör ingen superskillnad för oss, det är ju inte så att det är avgörande för huruvida vi kan gå igenom en adoptionsprocess eller inte, men tänk vad vi kan göra med de pengarna för vårt barn i stället. Kanske kan vi vara hemma från jobbet längre (utan att nalla av föräldradagarna) eller få ett ordentligt startskott till det som vårt barn sedan kan använda vid en eventuell återresa, som vi annars skulle behöva spara till i flera år. Vi vill verkligen se till att vårt barn har möjligheten och inte behöver spara till något sådant själv. Jag hoppas och känner mig relativt säker på att fler föräldrar tänker så, att bidraget kommer ens barn till del på något sätt i stället för en charter till mamma och pappa eller en sovrumsrenovering.

Bidraget ges inte ut i förskott, så det kan inte användas för att betala någon av de administrativa avgifterna eller flygresan direkt, utan föräldrarna kan ansöka om det när man kommit hem med sitt barn.
Du hittar förslaget i sin helhet här, på sida 34.

Adoptionscentrum kommenterar höjningen i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina