tisdag 15 november 2016

Taipei Mission complete

Vi är såååå trötta mentalt! Jag sa åt Tobias när vi väntade på tåget hem att jag inte kan minnas när man var så här trött i huvudet senast. Men han påminde mig om barnbeskedet och jo, ungefär så trötta är vi nog i dag med tillägget att vi behövt vara skärpta.

Tågresan hem försökte jag sova men väcktes av återkommande mardrömmen "Det saknas ett dokument". Hej och hå, låt oss hoppas att det stannar vid just en mardröm.

09.00: Dagen började med att hänga på låset hos utrikesdepartementets legalisering. När vi väntar på att få tillbaka vår akt hör vi ett annat par berätta för sin handläggare att de fått barnbesked och adopterar från Taiwan! Enters: Lina och Tobias, haha. De adopterar också genom Barnens Vänner, men inte från St Lucy. Vi önskade varandra lycka till och så ett "Vi ses!" förstås i stället för att säga hejdå.

Tobias fick visst inte riktigt med våning 18,
haha.
9.30: När UD gett oss alla stämplar, gett och gett, det gick på drygt 1600 kronor, så begav vi oss med buss och till fots mot Wenner-Gren center där Taipei Mission ligger. Innan Taipei Mission hade vi den viktiga uppgiften att kopiera hela vår akt till Taipei Mission. Detta skedde efter tips från andra Taiwanadopterande hos "ABA" på bottenvåningen av denna byggnad. Akten var ihopknuten med sigillen från vår Notarius Publicus. Superfint! Men oj så vi svor lite över att han inte hade klistermärken, hehe.

11.30: Kopieringen tog sin tid då det blev att vända blad för blad i stället för att låta kopiatorn göra det automatiskt. Nästan 200 sidor ... Nöjda, glada och ganska trötta tog vi efter en timmes kopierande hissen upp till Taipei Mission. Möttes av en supertrevlig kvinna som tog emot vår akt som ska få deras stämplar samt kopian som de sparar och sa "Jag hoppas ni har kontanter". Det hade vi inte.

Eftersom de skulle stänga för lunch och närmsta bankomat var en kvarts promenad bort lämnade vi akten, hämtade ut pengar och åt lunch och begav oss sedan tillbaka. Det är två dagars handläggning (vi betalade för expresshantering) och det kände vi oss beredda på. Vi betalade också för att få det "rek"-skickat. Så sammanlagt blev det drygt 1700 kronor till Taipei Mission varifrån vi också tog med oss några spännande resebroschyrer.

Nu ligger alltså vår akt hos Taipei Mission. Vi hoppas den hittar hem till oss på fredag. På måndag eller tisdag verkar vi kunna få en tid hos socialtjänsten här i Avesta så att vi kan få samtyckesblanketten ifylld och när det är gjort kan vi skicka iväg våra papper! När vi fått Taipei Missions stämplar ska akten kopieras igen, så det här hoppas vi kunna göra under helgen. Vi ska ha en kopia, Barnens Vänner en kopia och St Lucy originalet.

Här hos Taipei Mission sparas en kopia av vår akt,
som vårt barn kan begära ut.
Utmattade, men väldigt tillfreds. Äntligen! Det känns så otroligt nära nu och verkligare än på länge, på ett sätt, samtidigt som vi ännu inte är i mål och därför inte helt kan ta in vad som håller på att hända. Men snart så.

Heja, heja!  

14 kommentarer:

 1. Heja heja. ��❤. Kram.

  SvaraRadera
 2. Vad kul nu händer det saker.😀
  Kram på er!❤️

  SvaraRadera
 3. Å jag känner igen mig. Så fint att ni också lyckades göra allt på en dag! Nu har ni snart gjort allt för att det ska bli så få dagar som möjligt innan ni kommer få se eran Hanna ❤️.

  SvaraRadera
 4. Kul att det går framåt för er. Vi ska till UD och Taipei Mission(TM) på måndag för att få själva ansökan stämplad, sen är det bara den där väntan kvar. Men jag har två frågor som ni kanske kan hjälpa oss att besvara.
  - Gällande kostnaden hos UD och TM. Enligt den information vi fått från BV ska kostnaden hos UD vara 180 kr samt hos TM 122 kr (+50% för expressbehandling). Enligt vad du skriver så stämmer inte det eller är det skillnad på att legalisera själva ansökan och det ni gör.
  - Kunde TM ordna REK förutsatt att man betalade för det eller behövde de ett förfrankerat kuvert med REK?

  Tacksam för svar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tomas!
   Hos UD blev det 1620 kronor för att vara exakt (180 kr/stämpel). Det var nio stämplar.

   Kostnaden hos Taipei Mission inkluderar expressavgift, stämplar, rek-kuvert och frimärken (behövdes ju några för vikten, de vägde där). För oss landade det på 1761 kronor för att vara exakt.

   Varmt lycka till!

   Radera
  2. ... Vi hade alltså inte med eget kuvert till TM utan fick därifrån men det gick att ha med eget förfrankerat rek. De föredrar väl kanske det till och med.

   Radera
  3. Hej Lina
   Tack för svar. Tycker personligen att BVs information här är lite missvisande. Då vi bett vår Notarius Publicus göra en kopia för att förenkla i Stockholm så borde det innebära den dubbla kostnaden för oss, får kanske fundera lite till om vi inte ska kopiera det på plats isf.

   Radera
  4. Hej igen Thomas!
   Jag måste bara meddela att inför måndag: Om ni använder rek-kuvert från Taipei Mission. Skriv av/fota av deras rek-kod som klistras på kuvertet så ni slipper samma dygn av panik som vi haft.

   Vårt kuvert hittades inte på Ica eftersom det var en annan kod som scannats in. Kuvertet hade alltså två olika koder, en från Taipei Mission och en från Postnord där det egentligen ska stå samma kod. Det var det som gjorde att Ica inte fattade att vårt rek-brev kommit fram till dem.

   Angående kopia: Kolla av med BV om det går att använda den kopian i alla fall. Jag tror att en del andra gjort det. Vi tordes inte chansa eftersom vi inte kollat med BV.

   Återigen varmt lycka till! Vi ses väl på BV-träffarna framöver hoppas jag :)

   Radera
  5. Hej
   Vågar inte chansa med kopian så kan vi inte få den stämplad på köpet fixar vi en kopia.

   Har fixat ett föradresserat REK-kuvert till Taipei Mission så jag hoppas att de inte tappt bort det någonstans.

   Lycka till själv och hoppas att rättsprocesserna går fort så ni får hämta hem underverket.

   Med vänlig hälsning,
   Thomas

   Radera
  6. Nu har vi kommit tillbaka från Stockholm (iofs i måndags).
   Kostnaden hamnade på 180 kr hos UD och 183 kr (inkl express) hos Taipei Mission för oss, kan det bero på att vi hade en hopbunden handling som skulle stämpas och att det är där skillnaden är.

   Enligt posten lämnade Taipei Mission in vårt REK till posten idag så jag håller tummarna för att posten inte strular till det och att det kommer fram imorgon, då kan jag kopiera dem på fredag och skicka det till Barnens Vänner. Sen är det bara att göra det som man som ofrivilligt barnlös är så bra på..... vänta.

   Radera
  7. Okej! Då hoppas vi på imorrn och att pappren landar hos BV nästa vecka - och kanske är vi slutligen två nervösa föräldrapar i Taiwan ungefär samtidigt! Ja, denna väntan, väntan, väntan... Och denna sista väntan lär ju kunna vara riktigt tuff. Men ändå, så nära det börjar vara både för er och oss trots allt.

   Radera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina