tisdag 6 december 2016

Några små projekt i rullning

Vi har tre uppgifter att klara av närmsta tiden:

1. Ansöka hos Migrationsverket om uppehållstillstånd för Hanna. Till det behöver vi:
 • Bevis på att vi har medgivande att adoptera, blankett Adoption 12 (klart)
 • Arbetsgivarintyg som berättar vår årsinkomst (begärt ut)
 • Bevis på att vi äger vårt hus (blir nog inte så svårt)
 • Kvitto på att vi betalat in avgiften på 750 kronor till Migrationsverket (klart)
Dessa papper ska så snart vi är klara, tillsammans med ansökan, skickas till Migrationsverket i Norrköping. Barnens Vänner tror att handläggningen är ungefär en månad så det är viktigt att vi får iväg pappren relativt snabbt så att det är gjort.2. Bilderbok till Hanna. 17 bilder planerar vi att ha med i boken. På de flesta av bilderna har vi med ett särskilt gosedjur som vi kommer att ha med vid skajpen och till Taiwan. Vi har bilder på några personer som vi tror Hanna kommer träffa första tiden och framför allt ofta. Här är de 17 bilderna (kommentera gärna hur ni tänkte, ni som gjort detta!) :


1. Vi själva, eller ja: mamma och pappa – som håller i bild på Hanna
2. Mamma
3. Pappa
4. Barnrummet
5. Barnrummet
6. Spjälsängen
7. Barnvagnen (klart!)
8. Några leksaker (klart!)
9. Snuttis och docka (klart!)
10. Kläder (klart!)
11. Bilen
12. Mormor
13. Farmor och farfar
14. Farbror Mathias 
15. Kosmo och Seven (klart!)
16. Lekparken
17. Lekparken


Ni kanske anar ett mönster i bilderna? Det som känns roligt med St Lucy, är att de lite olikt andra inte vill ha det för städat på bilderna. Det ska synas att ett barn kan stöka till det i hemmet. Så det behöver vi tänka på när bilder på oss tas och när vi fotar barnrummet. Kul också att visa en bild på våra katter. 
De kläder vi fotat är sådant vi tar med oss till Taiwan (linnet är för övrigt det enda rosa plagg vi köpt! Rosa är inte direkt det som får oss att gå bananas i barnklädeshyllorna ...)
De flesta av de leksaker vi fotat är också sådant som hänger med till Taiwan. Det gäller till exempel gosedjuret, dockan och snuttefilten. 

Jag har inte tagit till mig bilderboken helt med den entusiasm som jag trodde att jag skulle ha men nu har det ändå börjat struktureras upp på mitt initiativ (mannen har legat däckad i magsjuka, ska sägas). Det är svårt att veta vad entusiasmavsaknaden beror på. Men jag har ju gått på som en ångvält större delen av adoptionsprocessen så det kanske är hjärnan och hjärtat som säger "låt oss vila, en stund bara". För jag märkte när jag fotograferade i kväll att det är överväldigande härligt på ett sätt, "Är vi äntligen framme HÄR, vid detta!?"-sättet samtidigt som det tar energi då längtan efter Hanna är så stor och gör sig påmind vid det här steget. "Kommer hon snart eller?" undrar hjärtat. 

3. En tredje grej vi ska göra är att spela in två filmsnuttar med barnsånger som vi får skicka till Hanna. Det här var nytt för oss. Men det ser jag fram emot att göra! Tobias gillar inte alls att sjunga men vi kompromissar så att jag sjunger och han gör rörelserna. Vi väljer två sånger som vi tror att hon känner igen melodin på: Blinka lilla stjärna och Imse, vimse spindel. Detta kommer av uppenbara orsaker inte att bloggas ut, haha. 

13 kommentarer:

 1. Åh..... vad det kändes verkligt nu när man såg bilderna på vagnen och kläderna.😊
  Snart har ni er lilla Hanna här.❤️

  SvaraRadera
 2. Hittade precis din blogg och har läst en del om er process. Står själv i kö, har precis fått medgivande och hoppas innerligt att vi ska kunna få ett barn till innan vi blir för gamla. Läser just nu allt jag kan hitta om adoption för att förbereda mig. Lycka till med hämtningen av er lilla dotter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ❤️ Grattis till medgivandet och varmt lycka till med adoptionsprocessen.

   Radera
 3. Åh, ni har hittat en skötväska ser jag! Den är fin. ��
  Kram, Silvia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det blev en när vi var i Sthlm. Tobias som hittade den :) Kramis!

   Radera
 4. Bra med en plan över vad som ska göras! Jag förstår precis hur det känns att inte känna sig superupprymd eller inspirerad hela tiden. Det är så mycket som ska göras, en krävande och omvälvande process så ibland finns inte orken till allt helt enkelt.

  Har BV sagt att ni måste ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket eller? Vi har aldrig ansökt om det och det ska inte behövas heller. I teorin är hon här på typ turistvisum de första tre månaderna sen borde egentligen den juridiska processen om medborgarskap vara klar här i Sverige men det är den inte alltid tyvärr. Vi har aldrig ansökt om uppehållstillstånd för våra barn. Däremot kan det vara bra att skriva ett testamente om ifall något händer oss föräldrar något under tiden eftersom vi inte är deras juridiska vårdnadshavare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, vi behöver ansöka om det. Vet inte om det kan vara olika med Sydkorea och Taiwan, kanske? Eller så är det att BV vill att man tar det säkra före det osäkra. Det jag vet är att vi får ett papper på engelska från Migrationsverket att visa upp i tullen.

   När vi tagit oss igenom dessa punkter tänkte vi ordna med testamente.

   Radera
  2. Ja, ja, men då är det för att försäkra de om att ert barn kommer at få komma in och stanna i Sverige :)

   Radera
 5. Måste vara roligt att det börjar närma sig så smått även om det är ett tag kvar.

  Är fotoalbumet tänkt att skickas ner? har ni hittat något bra album som är barnanpassat (mjukt)?

  Är lite nyfiken på tapeten i bakgrunden, vill du avslöja vad den heter så tar jag gärna emot det.

  /Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut!
   Vi har fått instruktioner om att skicka en hård bok med bilder. Vi är inne på lookibooki för att vi hört att de har rabatt för adoptivfamiljer. Jag har skrivit och frågat, men inte fått svar ännu. Troligen blir det från dem hur som helst. Verkar bra!

   Vi älskar tapeten och tror Hanna kommer gilla den skarpt också! Den är från Ferm living. Dyr var den, men vi kompromissade med oss själva lite genom att måla de andra väggarna gröna i stället för att ha tapet där också ...
   Här finns tapeten, till exempel: http://www.bygghemma.se/golv-och-vagg/malarfarg-och-tapet/tapeter/barntapet/tapet-ferm-living-kite-518/p-683963?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pla&gclid=CjwKEAiAg5_CBRDo4o6e4o3NtG0SJAB-IatYk1BhxW8ZWnajEl44J5HdgzjUXx8T8P8iow8I2cQFshoCjYDw_wcB

   Radera
 6. Ta med extra bilder utanför boken, på huset, dörren, trappor etc. Det hjälpte min dotter jättemycket när vi var på väg in i lägenheten att hon kände igen allt även utanför.

  Och jag tror att många inte vill ha välstädade bilder, fick samma råd jag - inte för städat. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi funderade på att ha en pekbok med sådana bilder när vi åker ner. Men kanske räcker att ha löst eller i surfplattan.

   Radera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina