torsdag 20 april 2017

Berättelsen om Hanna och fasanen

Tidig tisdag kväll, när vi satt och åt middag, hände något besynnerligt. När jag tittade ut genom fönstret, satt på staketet nära vår husvägg en stor, nästan guldskimrande, fågel. Den var så malplacerad, att jag undrade om det var på låstas. Men när Tobias såg den berättade hanatt det var en fasan. Den hoppade vidare till grannens tomt och var sedan borta. 

Jag hade haft en ganska tung dag, utan samtal från Barnens Vänner, så den där granna fasanen piggade upp mig. Nästa dag hann jag knappt titta på telefonen, så kom ju det där efterlängtade samtalet. Vi kunde göra oss redo för Taiwan. 

Fasanen var svår att släppa, så jag kollade upp om det finns någon slags symbolik vad gäller fasaner. Till att börja med lärde jag mig att fasanen härstammar från Asien. Från början fanns den bara i södra Asien men förekommer numera (jag citerar wikipedia här) "från sydöstra Europa genom Centralasien till Japan och Taiwan". Visst är det besynnerligt att Taiwan nämns? Sedan läser jag på lite olika sidor som berättar att i Kina och Japan anses fasanen vara en symbol för ljus, välstånd,  beskydd och moderskärlek. Moderskärlek. När Hanna blir stor kommer jag berätta om kvällen innan vi fick samtalet, att man nästan skulle kunna tro att den där vackra fasanen kom med beskedet. 

Sannolikt kommer hon tycka att andra delen i berättelsen är roligare. Kvällen därpå, när vi bokat biljetter och hotell och gick ut för att prata med grannarna, dök fasanen upp igen! Den gav ifrån sig några höga läten och stannade kvar rätt länge. Jag lyckades fånga den på film när den stod på grannens tomt och sedan flög iväg. 

Jag som är lite fågelrädd hoppas att han inte gör det till en vana att hälsa på. Mamma är mycket för det andliga och tror att det är min bror som kommer och säger hej. Den tanken och känslan bär jag nära hjärtat. I dag har fasanen inte synts till, inte heller hörts något.    

Jag hann ju inte ta någon bild på fasanen första dagen.
Men det gjorde granntjejen, så jag bad att få den som minne. 

För den som orkar läsa så här långt ska jag berätta att Tobias råkade ut för ett roligt sammanträffande på tisdagen just när vi fått veta att vi får åka till Hanna. Han intervjuade en person som berättade att han skulle åka med Thai Airways till Bangkok och sedan Taipei, så sa han datumet. Lördag 6 maj. Samma datum som vi åker till Taipei! Det var inte adoptionsrelaterat eller så och han skulle vidare till ett annat land därifrån, men ganska häftigt ändå.

8 kommentarer:

 1. Vilka sammanträffanden!
  Men det är så roligt med er svenskar och fasaner! �� Här i Österrike syns de dagligen, flera stycken för det mesta. Men Björn reagerar också jämt på dem när han är med mig här - att de känns så exotiska och underliga.
  Kram, Silvia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Så roligt att höra! 😅🖒 Kram ❤

   Radera
 2. Så fint med fasanen! Grattis till klartecknet! Nu är ni så nära :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst var det! Tack! Nära, så nära ...

   Radera
 3. Äntligen! Nu kommer tiden att rusa iväg och snart har ni er lilla flicka. Verkligen glad för er skull!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, nu känns det verkligen som att det går undan!

   Radera
 4. Wow!
  Bara...wow!
  Sådant är så häftigt! Jag har också sådana händelser i minnet. Inte lika "roliga", men väl så fina! De handlar om min mormor och hennes bortgång och begravning...

  Nu är det nära! Ni kan klart inte bärga er tills ni får träffa Hanna! Men snart!!!

  Så underbart!
  Varma kramar,
  Tove

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var riktigt häftigt. En rolig detalj efter detta inlägg är att en annan Taiwanmamma hört av sig och berättat att en fasan dök upp hos dem i deras väntan! (för att sedan inte synas till mer när väntan var över). Då fick jag gåshud ... Det är fina minnen att bära med sig!

   Ja, det är så nära nu. Två veckor och två dagar kvar tills vi äntligen får hålla henne.

   Stor kram!

   Radera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina