måndag 1 maj 2017

Resfebern har anlänt!

I kväll slog den stora resefebern till, pang boom. Hjääälp så spännande att vi åker snart.

Dagen har varit relativt produktiv, åtminstone för mig. Stackars Tobias har legat däckad i förkylning och feber. Jag fick tillfälle att testa nya febertermometern på honom - den fungerar! Jag har bland annat rensat i trädgården och tvättat bilen. Sedan har jag handlat. Med mynt givetvis, hehe. Under kvällen satte jag mig med "det här behöver ni tänka på"-luntan av adoptionspapper och betade av bit för bit. Lämnar det som lämnas kan, än så länge.

Jag har inte kunnat anmäla min föräldraledighet. Det krävs ett fysiskt möte, hopplöst för en pendlare, så det får vi väl ta när vi kommer hem men jag ska slå en signal i morgon innan jobbet tänkte jag. Tobias tio lediga dagar har vi kunnat anmäla däremot, men senare måste han fylla i en särskild ansökan senast två månader efter att vi fått henne i vår vård. Då vet vi det.

Jag har fyllt i en blankett för Hannas försäkring så att den börjar gälla från den dag vi får henne i vår vård. Den behöver vi posta. Sedan har jag letat efter en blankett som jag inte hittar, som vi ska visa för Skatteverket när vi kommer hem. Så den behöver jag kontakta socialtjänsten om. Jag känner ingen panik över att inte hitta den. Irritation, absolut. Men det är ingen blankett som ingår i de adoptionsdokument i original som vi skickat till landet och kopierat till förbannelse. Så jag tänker att den inte är extremt viktig åtminstone.

Skönt att vi bara behöver med oss ett papper till Taiwan, det från Migrationsverket. Ja, utöver alla resehandlingar då (bokningsnummer till hotellen, flygbiljetter, adress till barnhemmet ... ).

Jag har också kollat igenom allt annat vi behöver göra vid första två veckorna inom hemkomst, främst myndighetskontakter, och det är ju ett gäng med grejer. Men det löser sig. Skönt att ha lite pejl på i alla fall. Ganska direkt efter hemkomst ombeds vi också höra av oss till barnhemmet med bilder och kort uppdatering om hur vistelsen och resan hem gått.

Jag längtar faktiskt lite till jobbet i morgon, att åtminstone få beta av jobbgrejer (och fackliga grejer) och få dem ur världen och framför allt huvudet dessa fyra sista dagar.

Jag har en härlig känsla av att också denna vecka kommer säga "swosh, swosh!"

Det har inte bara varit "nytta" i kväll. Jag såg också till att (nöjes)lyssna på samtalet när Tobias ringde mig om barnbeskedet. Jag blir fortfarande så tårögd när jag hör det. Resebeskedet var ljuvligt, givetvis. Men barnbeskedet, att efter den långa väntan få de där svaren på frågan vem vi väntade på ... Det var riktigt magiskt och olikt allt annat jag upplevt i livet. Om Tobias är okej med det ska ni få höra det någon gång.

12 kommentarer:

 1. Jag önskar er all lycka och en fantastisk upplevelse i Taiwan!

  SvaraRadera
 2. Kmr du att blogga/skriva ngt under tiden ni är i Taiwan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eventuellt, men ytterst sporadiskt då jag troligen struntar i att ta med datorn. Jag syns nog främst på Instagram där jag heter coolbridge 😊

   Radera
 3. Meh! Krävs väl inget fysiskt möte föra att få anmäla föräldraledighet, vad är det för larv! (Vi har mötts av mycket konstigt också, men man får faktiskt vara föräldraledig också vid adoption. Vid tre tillfällen av tre har det mellertid fallerat på olika sätt; sista gången började jag ringa och fråga om vad de behövde veta tre månader innan vi hämtade barnet, vis av skadan.) Någon på FK vet hur man gör, ring igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står i pappren att vi inte kan använda e-tjänst och att troligen fysiskt möte krävs. Men jag ringde f-kassan och det de kräver är en särskild blankett ifylld av socialen som vi ska skicka. Vi har en maaaassa blanketter, men inte just denna. Så nu jagar vi dem i stället ... Det löser sig!

   Radera
 4. Vad du/ni är duktiga tänker på allt och förbereder för den STORA händelsen, hoppas Tobias kryar på sig och att du får vara frisk, räknar ner dagarna med er !!!! Kram Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gulliga du! Ett ganska kärt besvär ändå 💕 Tobias tackar så mycket för krya-hälsningen. Kram!

   Radera
 5. Hur kommer det fungera i Taiwan? Hur snart får ni Träffa Hanna? När får hon bo med er för första gången? Massa frågor här:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag såg till att riva av ett inlägg så jag kunde svara på dina och några fler frågor :)

   Radera
 6. Thomas Pettersson4 maj 2017 17:12

  Gällande föräldraledighet. Jag och frun är i Taipei och hämtar vår älskade son just nu och jag hade en massa diskussioner med försäkringskasssn innan jag åkte, både på deras kontor och i telefon. Det som ni ska göra är att skicka in samtycket om barnet från socialtjänsten, där framgår era personnummer, barnets namn och födelsedatum. Därefter lägger de upp barnet på er med 0000 som fyra sista i personnumret och ni kan ansöka och anmäla föräldraledighet precis som vanligt via e-tjänsten. Så gjorde vi innan vi åkte och det har fungerat, skickade in ansökan ifrån Taipei. Fick väldigt olika svar från handläggarna och jag var inte direkt så positiv på dem men den sista jag pratade med var bra även om hon inte var specialist och det har som sagt fungerat för oss. Så har ni inte skickat in blanketten den socialtjänsten så gör det omgående. mvh Thomas Pettersson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, wow! Så otroligt roligt för er att vara där. Jag hoppas och tror att ni har det riktigt fint tillsammans.

   Vi fick blanketten från socialen i dag. Vi ska försöka få iväg den till försäkringskassan i morgon, så hoppas vi att det fungerar någorlunda smidigt.

   Tack för input! Ha det nu så fantastiskt i Taipei.

   Radera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina