tisdag 15 augusti 2017

Lydiga eller självständiga barn?


Jag läser Barn som bråkar, just nu. Den ger många bra exempel och handfasta tips på hur man bäst bemöter sitt barn i konflikter samt undviker konflikter. Den har redan hunnit hjälpa mig otroligt mycket! Kanske främst med att bekräfta Hannas känsla "Jag förstår att du är arg/ledsen/rädd" och trösta samt avleda i stället för att säga "NEJ! Du får inte ..." etc.

Den sätter också fingret på varför belöning/bestraffning fungerar riktigt dåligt och ger tankeställaren "Vill vi ha lydiga barn eller barn som tänker själva när de blir vuxna?" ungefär.

En annan grej som funkar för oss när hon ska klä på sig (något som varit konfliktfyllt tidigare) är att säga "Hanna. Nu är det dags att klä på sig. Vilken klänning vill Hanna ha i dag?"  och hålla upp två stycken. Hon mår bra av att få vara med och bestämma och plötsligt är det den enklaste saken i världen att klä sig.

Rekommenderad läsning till vaje förälder med barn hemma och även den som ska bli förälder. Mer lättläst än Ditt kompetenta barn, skulle jag säga, även om jag gillar den skarpt också. De påminner om varandra men är inte samma.

Har sagt att Tobias måste, måste läsa denna. Han har sagt att han ska det, men att han egentligen skulle behöva "Boken om Hanna".

8 kommentarer:

 1. Måste tipsa om bloggen En glad familj, som jag tycker är himla fin. Vardagliga och praktiska exempel på lågaffektivt bemötande gentemot barnen, och att få vardagen att rulla på utan onödiga konflikter. Och även en liten låtsamling (Kolla vilken bajskorv) som kan vara bra att ha när det är dags för potträning. :)
  Själv är min dotter forrfarande så liten att förhållningssättet inte är aktuellt, men jag blir glad och inspirerad ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättetack för tipset! Den bloggen måste jag förstås spana in. Haha, låter som en spännande låtsamling. Även om vi inte är framme vid potträning ännu så har vi en bajsbok som går varm, särskilt när mamma läser med inlevelse :D

   Radera
 2. Wow tack för bra tips! Vi är mitt i medgivandeutredningen just nu och konflikthanteringfrågorna känns väldigt knepiga att svara på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Sånt är ju supersvårt. Vi var så fokuserade på adoptionen och att vara adoptivföräldrar i sig under all den långa väntan att det nästan var som att vi först när vi satt på planet till Taiwan bara "Herregud! Hur är man förälder till småbarn över huvudtaget egentligen?" om du förstår hur jag menar, haha.

   Radera
  2. Det saknade jag jättemycket i att bli förälder genom adoption, att allt handlade om själva adoptionen och i stort sätt inget om att bli förälder och hur man fostrar barn.

   Radera
  3. Kan inte annat än hålla med! Tänkte inte på det då, men har saknat det nu.

   Radera
 3. Har också läst Barn som bråkar och tycker att den är superbra! Jag gillar Bos filosofi :) Jag kan även rekommendera boken "Fem gånger mer kärlek" som BVC tipsade oss om. Bra uppdelning i avsnitt, verkliga "case" och konkreta tips tillsammans med vad forskningen säger. Jag tjatar också på mannen att han ska läsa dem, får väl se när det händer ;)
  Ett annat tips är att lyssna på podden "Kära barn" den brukar jag lyssna på när jag nattar Viggo. Louise Hallin är min andra hus-guru :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack för tipsen Cornelia! Fem gånger mer kärlek har jag hört fler säga gott om. Får väl låna den nu när jag läst ut (fantastiska!) Barn som bråkar.

   Radera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina