onsdag 25 november 2020

Att välja böcker till barn

Har ni hängt med i kritiken av influencern Margaux Dietz  barnbok som släpptes tidigare i höst och nu nominerats till Adlibrispriset i kategorin Årets barnbok 0-6 år? Boken heter Arnold reser till Sydafrika och de enda människor som porträtteras är vita. Därav kritiken.

Författaren försvarar sig med att de enda människor som porträtteras är barnets familj, som ju är vita, sen är det bara djur med i boken. 

Jag sällar mig till kritikerna. Här har hon haft världens chans att göra en inkluderande bok. Men hon har inte sett det, inte heller hennes omgivning verkar ha gjort henne uppmärksam på det eller undrat varför Sydafrika ens är med i titeln.

Fast allra mest är jag nog kritisk till nomineringen, att inte juryn har sett det. För att barnböcker ofta är usla på att vara inkluderande vet jag redan. 

Jag har fått leta så många gånger för att hitta barnböcker som inte bara porträtterar vita och ännu mer för att hitta barnböcker där det finns en huvudrollsinnehavare eller åtminstone en namngiven karaktär med annan hudfärg än vit. Detta är också något jag uppmärksammat bokaffärer på inte bara en gång. Jag minns när jag frågade på en bokaffär i Borlänge var jag kunde hitta nån bok där alla inte karaktärer var vita och butiksbiträdet tänkte efter innan hon svarade "Pelle Svanslös kanske?" och jag svarade lite syrligt att han ju är en katt. Det här är ju genomgående också vad gäller filmer och leksaker.

Hanna har en välfylld bokhylla, men jag är väldigt selektiv i vilka böcker jag köper. Det är extremt sällsynt att se mig köpa en barnbok där karaktärerna endast är vita och det är ytterst medvetet. Undantaget är ett par böcker av Astrid Lindgren. Hon har också ärvt Pettsson-böcker och Alfons-böcker. 

Olikaförlag har jättebra, inkluderande, böcker för barn.  

Ett instagramkonto som är fantastiskt på att belysa och problematisera detta och annat, prata om rasism, rasistiska strukturer och antirasism helt enkelt, är action4humanity_se. Ett till följtips är svarthistoria. 

söndag 15 november 2020

Åtta månader och lite till

Som kombinerad fars dag-present och åtta månaders väntan blev det varsin bagagetagg till barnen samt passfodral och bagagetagg till föräldrarna.

Hanna tjöt av lycka och ville direkt sätta fast bagagetaggarna på väskorna till sig och Pytte. Ja, fortfarande är det Pytte och om man frågar vad hon tycker lillebror eller lillasyster ska heta säger hon "Han heter Pytte". Nja, på den, men definitivt ett smeknamn som kommer hänga med ...

Jag vet att många väljer att inte berätta för barnen, bland annat på grund av oro att de ska tycka den långa väntan är jobbig och lång vilket den ju är. Men jag måste säga att Hanna tar det fantastiskt bra. För vår familj skulle det inte fungera att hålla henne utanför väntan. Hon vill och behöver känna sig inkluderad. 

Vi längtar efter dig, Pytte!

onsdag 11 november 2020

Sjunde månadens sista dag

Förra veckan vände mitt mående till det bättre. I dag har jag mått så där men tänker att jag har tagit mig igenom denna dag också. Ja, faktiskt denna månad i och med att vi går in i den åttonde väntansmånaden i morgon. Jag får visa vid tillfälle, förhoppningsvis imorrn, vad som blev för att fira det. En liten grej men glädjetjutande tjej, kan jag meddela.

Jag broderar en del, nätahoppar desto mer och så har jag laddat ner appen Memrise och tränar nu kinesiska för fullt. Väldigt roligt! Svårt, så klart, men inte omöjligt. 

Zài-jiàn!