tisdag 20 oktober 2020

Gimovarianten på mjölk- och äggfria taiwanesiska ananaskakor

Så här gjorde jag en väldigt god taiwanesisk ananaskaka (Taiwanese Pineapple Cake), där jag utgick från detta recept med superbra instruktionsvideo men freestylade utifrån vad jag hade hemma. 

Vanligen görs taiwanesisk ananaskaka på vintermelon, som jag förstått det. Men denna variant är alltså på ananas. 

Formarna

Aluminiumfolie

Gör så här.

Riv av en bit aluminiumfolie, bred som en A4 ungefär. Vik så att du har en lång remsa, som du formar en ihålig kvadrat av. Jag "fäste" mina med att linda en foliebit i hörnet där folien "sattes ihop". 

Tips! Är det inte så noga för dig hur formen blir, kan du använda pepparkaksformar i stället och få lite hjärtan etc.

Fyllningen

0,6 dl rörsocker

0,6 dl socker 

3 dl krossad ananas

1 tsk citronkoncentrat

Gör så här:

1. Sila ananasen och få bort vätskan. 

2. Koka ihop med de andra ingredienserna, cirka 10 minuter. 

3. Låt svalna tills det stelnat. 

Kakan

Du behöver kakmjöl/cake flour: Det verkar inte finnas i svenska affärer, finns något som heter kakmjöl men verkar inte vara samma sak. Jag googlade och följde denna instruktion: Mät 2 msk maizena och placera i en kopp som rymmer 2,4 dl. Häll försiktigt vetemjöl över maizenan tills du kommer upp till 2,4 dl sammanlagt. Du ska inte "packa" mjölet. Gör detta för varje mått du behöver, du kan göra mer och spara till senare. Sila blandningen 4-6 gånger. Redo att användas. Det beskrivs bli lite "fluffigare" kakor av mjölblandningen. 

3 dl kakmjöl/cake flour

3 msk kikärtsspad (1 ägg)

0,6 dl florsocker

En nypa salt

2 tsk bakpulver

110 gram mjölkfritt margarin

En skvätt havremjölk

Obs! Receptet jag utgått ifrån innehåller egentligen i stället för 2 tsk bakpulver och en skvätt havremjölk 1 tsk bakpulver och 0,6 dl torrmjölk

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 170 grader.  

2. Vispa smör och florsocker först. 

3. Tillsätt salt, bakpulver, skvätten mjölk och kikärtsspad. Fortsätt vispa. 

4. Tillsätt "kakmjölet". Vispa. 

5. Mjöla en yta och knåda degen till en korv. Dela i tre delar, så det blir tre nya korvar. Dela igen. Det ska bli nio bitar totalt.

6. Rulla de nio bitarna till bollar. 

7. Ta en boll och platta ut till en cirkel i handflatan, ungefär så stor som handflatan. Skopa i fyllning. Det ska gå att stänga igen degknytet, Nyp på alla sidor. Rulla till en smidig boll. Gör samma sak med alla bitarna.

7. Lägg bollarna i varsin form på en plåt. Pressa försiktigt med handflatan. 

8. Baka i förvärmd ugn i tio minuter. Lyft ut plåten ur ugnen. 

9. Vänd försiktigt på formarna, så att den del av kakan som låg nedåt nu är uppåt. Baka ytterligare 5-7 minuter. 

10. Ta ut kakorna, ta bort formarna och låt svalna på galler. 

Klart!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina