tisdag 30 maj 2017

Pusskalas och bye, bye

Denna tjej, alltså. Hon förstår så mycket mer än ögat ser. Det kommer så plötsligt!

Vi har senaste dagarna kopplat att hon säger "bye, bye" när hon vinkar och går iväg från någon av oss, gärna medan hon håller den andra i handen. Nu när vi fattar, får hon förstås respons och då blir det "bye, bye" ännu oftare. Gärna till huset om vi går ut, eller till bilar som åker förbi.


Hon förstår många instruktioner och i dag när vi satt med Babblarna gav hon Bobbo-gosedjuret en puss. Så jag frågade "Ska Doddo få en puss?" och hon gav det gosedjuret en puss. Bäst av allt var ändå när jag frågade "Ska mamma få en puss?" och så fick jag en! Mammahjärtat svämmar över av kärlek.

Igår började pappan att jobba och det är en slitsam separation som bäddat för både ilska och sorg. Men han är hemma på lunchen och vi har varit in till honom tre gånger. Skönt att det är promenadavstånd. Såhär i efterhand känner vi båda, ja egentligen alla tre, att det var för tidigt att gå tillbaka till jobbet. Men det går an.

Att bara vara hemma och inomhus har inte varit någon jättehit för vår tjej, så vi har varit ute några timmar om dagen. Strosat med vagnen, tittat på "Bibbi" i skyltfönstret till lelsaksaffären, plockat maskrosor och uträttat lite ärenden. Det har gått bra och på det sättet är det skönt att vi knappt känner någon här. Vi är inte hem till folk och hon utsätts inte för en massa nya ansikten hela dagen. Har hon fått vara ute en stund, har hon lättare att finna ro inne.

I dag köpte vi playdoh, som var trevligt att pyssla med även om jag fick  att googla risken med att äta degen (det är lugnt i små mängder, hehe, men man bör ge vatten).

9 kommentarer:

 1. Det är så härligt att få se att det går framåt, och ni är så kloka med att skynda långsamt.
  Pratade med farmor idag, och jag sa att ser så naturligt ut som om Hanna alltid har funnits hos er.😊
  Om du/ni vill kan jag skicka ett recept på playdoh som vi gör på förskolan.
  Ha det så bra och kram på er.💕

  SvaraRadera
 2. Hur menar du med att ni inte känner någon där? Är in dit flyttade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis. Ingen av oss är uppvuxen här, släkt bor på annan ort och jag jobbar på annan ort. Visst har vi vänner och bekanta här, men det är väldigt få.

   Radera
 3. Precis så var det för oss också! Framförallt med sonen. Det var så stressigt att bara vara hemma/inne, han var mycket mer nöjd och harmoniskt när vi var ute. Man får göra det som funkar helt enkelt. Och barnen är ju oftast vana vid att vara ute så det är ju konstigt om de inte får vara det. Det är ju perfekt tajming ni har kommit hem nu när det gäller årstiden, så mycket lättare att var ute när det är sommar :)

  SvaraRadera
 4. Här kommer ett beskäftigt recept (som du inte har bett om) på hemmagjord Playdoh. Det fina med den är att den inte luktar sådär gott av vanilj som den köpta gör. Den går iofs att äta ändå, men det är nog lite mindre lockande.Och den är så salt att jag tror att de flesta småttingar inte konsumerar så väldigt mycket.

  4 dl vetemjöl
  2 dl salt
  5 dl kokhett vatten
  2 msk alun (kan man hoppa över)
  en skvätt olja så att inte händerna blir helt uttorkade av allt saltet
  karamellfärg

  Och så är den varm och go att sätta fingrarna i när den är nygjord...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Jag har testat att göra play doh lera själv och det blir jättebra :D Förvara den sedan i kylen. Men den håller inte för evigt så jag tror att jag måste göra en ny, sist de lekte med den var den lite kladdig.
   Jag hade i alun, stod i det receptet jag använde, köpte det på apoteket.

   Radera
  2. Man kan ha i 2 msk citronsyra istället för alun, det gör vi på min förskola.
   Tror (vet ej) att det är lite bättre att få i sig än alun om de nu får för sig att smaka på degen.😊

   Radera
  3. Tack, tack för alla playdoh-tips - och receptet!

   Radera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina