söndag 16 maj 2021

Lättnad och sorg

Det finns några ställen att börja på, men jag behöver nog börja med nyheten om att vår fantastiska adoptionsorganisation avvecklas. Det beslutades på årsmötet för drygt en vecka sedan. Jättesorgligt men full förståelse för förslaget som lades. Visst är en anledning att många barn får familj i ursprungsländerna i dag och att det exempelvis finns bättre tillgång till preventivmedel och abort. Andra anledningar är att fler barn numera adopteras genom surrogatmödraskap än genom adoption av barn "som redan finns" och att adoptivsökande i Sverige inte är så öppna för att adoptera de barn som numera behöver internationell adoption. Det vill säga ofta lite äldre barn med olika kända eller okända särskilda behov.

Vi har kommit så pass långt i vår adoptionsprocess, så det är egentligen ingen annan oro än den som alltid finns i samband med adoptionsväntan, "Tänk så händer något som gör att vi plötsligt inte får bli hans mamma och pappa? Hur blir det då?". Gällande själva avvecklingen känner vi oss alltså lättade över vår situation och tänker desto mer på de familjer som inte kommit lika långt som vi, till barnbesked, och har en större ovisshet framför sig. De vet inte vad som sker för dem nu även om Barnens Vänner lovar att göra sitt bästa för att hitta lösningar. Barnens Vänner lägger inte ner direkt, utan planen är att de finns fram till åtminstone mars nästa år för att avsluta alla påbörjade processer. Det går att läsa mer om på hemsidan

Barnens Vänner hänvisade också under årsmötet till en ganska deppig men intressant rapport från början av året. Den heter Organiseringen av den internationella adoptionsverksamheten och där framgår i korthet att samtliga adoptionsförmedlingar redovisar underskott sedan några år tillbaka till följd av att antalet internationella adoptioner minskar. Utredarna bedömer att adoptionerna sannolikt kommer minska också från dagens nivå. Analysen är att Adoptionscentrum har bäst förutsättningar att klara sin ekonomi med fortsatta underskott medan Barnen Framför allt klarar sig några år till och Barnens Vänner ligger redan på gränsen. För den som är intresserad av adoptionsfrågor kan jag verkligen rekommendera rapporten som går att läsa här

Åh, vi har så mycket att tacka Barnens Vänner för och det är så otroligt sorgligt att detta händer. Kansliets personliga, genuina, engagemang är så unikt att det är svårt att beskriva. På årsmötet var det en som sa att "Ni är ju våra barnmorskor" och det är ju verkligen så.

Annars inte så mycket nytt. Inget nytt datum för Skype och nu har Covid-19 börjat spridas i Taiwan efter flera månader med noll fall, vilket gör oss lite nervösa men också "Jaja, inget vi kan påverka"-mode. Vi tänker att det finns risk för att Skype och därmed att skicka papper till domstol skjuts på ännu mer. Men inte mycket att göra åt förutom att tuffa framåt. 

2 kommentarer:

  1. Ja, det är otroligt sorgligt att Barnens Vänner ska avvecklas. När vi väntande vårt andra barn köade vi för Kina hos FFIA och mitt i allt lade de ner sin organisation. Det var ett par enormt ångestladdade månader innan vi fick veta vad som skulle hända med vår ansökan. Det slutade på bästa sätt med att vi överfördes till Barnens Vänner som är en helt underbar adoptionsorganisation och så småningom fick vi vår efterlängtade son.

    Håller alla tummar och tår för att Taiwan få kontroll på Covid-utbrottet och att ni får Skype-tid snart.

    Med uppmuntrande väntanskramar till er
    Hälsningar Medea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det! Hoppas verkligen att någon av de svenska organisationerna kan ta över BV:s kontakter. Så fantastiskt att det löste sig på bästa sätt för er och att ni fick er efterlängtade son. Tack för att du delar med dig.

      Skype ser dessvärre ut att dröja men vi hoppas nu att akten skickas till domstol i alla fall. Snart vet vi om det är så eller om vi behöver införskaffa en ännu större dos tålamod.

      Stor kram och tack igen!

      Radera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina