tisdag 6 januari 2015

You gotta love to köa ...

Jag fick frågan vad det innebär att stå i en adoptionskö. Jag har ju bara varit i svängen några dagar, men benämns redan som expert av maken. Hähä. Så jag ska försöka bena ut begreppet på bästa pedagogiska sätt.

När jag säger att vi köar, så är det egentligen en slags förenkling av läget. Även om vi inte är aktuella för att börja adoptionsprocessen på riktigt, med hjälp av någon adoptionsorganisation, förrän vi blivit godkända av familjerätten i vår kommun så väljer vi att anmäla oss hos tre olika organisationer. Det är troligen i höst som kommunens politiker i socialnämnden, förhoppningsvis, kommer säga ja till att vi får adoptera.

En orsak till att det kan bli kö redan i Sverige hos organisationen, är om det land vi vill adoptera ifrån bara tar emot ett visst antal ansökningar per år från Sverige. Det datum när vi betalar in avgiften första gången blir vårt ködatum och avgör i vilken ordning vi sedan prioriteras när organisationen får skicka in nya ansökningar. Sedan är givetvis kön i det land man slutligen bestämmer sig för att adoptera ifrån ett kapitel för sig ...

Men back to Sweden:

Vi har blivit medlemmar hos den största organisationen, Adoptionscentrum. Dit har vi har betalat 2500 kronor i ärendeavgift och 475 kronor i medlemsavgift. Det innebär att vi blir adoptionssökande.

Samma sak gäller hos Barnen framför allt, BFA, dit vi betalat in ansökningsavgiften på 1800 kronor och medlemsavgiften på 425 kronor för att bli adoptionssökande.

Slutligen har vi blivit medlemmar i Barnens vänner, en lite mindre organisation. Att vara adoptionssökande samt medlem hos Barnens vänner kostar sammanlagt 2100 kronor i årsavgift.

De två avgifterna, som kan förändras, betalas en gång per år så länge som vi vill vara medlemmar och adoptionssökande hos organisationerna. För att vara adoptionssökande via organisationen, måste man vara medlem.


5 kommentarer:

 1. Jag kan bara säga: kämpa på! Min fru och jag kämpade i 4 år med IVF (och fem år innan dess tills vi insåg att IVF nog var enda utvägen) innan det till slut lyckades. Jag vet precis hur det känns och vad ni går igenom och det är ingenting jag önskar ens min värsta fiende. Håller tummarna för er. Det kommer att lösa sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för peppen! Kan inte annat än hålla med.

   Radera
 2. De där summorna ni betalar, vad går dem pengarna till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, bra fråga! Just nu har jag inget mer specifikt svar förutom administrativa avgifter. Det antar jag är material, löner, lokalhyror etc.

   Radera
  2. Tillägg: Jag gissar också att avgiften fyller en funktion att avskräcka oseriösa köare, så att organisationerna lättare kan planera och ha framförhållning. Men nån annan kanske har några bättre svar!

   Radera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina