söndag 21 februari 2021

Välkommen granskning av adoptioner

DN har inlett en artikelserie, "De vill veta sanningen om sina adoptioner". I dag fanns en ledare av Peter Wolodarski, chefredaktör, och fler reportage väntar.

Det är en granskning som säkerligen innebär tung läsning, inte minst för adopterade eller för oss som väljer att bli föräldrar genom adoption. Men framför allt viktig läsning. 

Det finns så många anledningar till att en människa behövet ta beslutet att adoptera bort sitt barn. Det är aldrig ett lätt beslut och inte minst därför det är så viktigt, för alla parter, att en adoption går rätt till. När så inte sker, är det inte bara ett allvarligt misslyckande utan i flera fall en tragedi. 

Jag tror, föga förvånande, inte på ett totalt stopp av internationella adoptioner. Självklart ser jag att länder behöver bryta stigmatiseringen så att familjer kan ha förutsättningar att ta hand om sina barn från början, mammor leva som ensamstående eller viljan att adoptera nationellt och då oftast lite äldre barn ökar i de fall där det inte går att barnet lever med sin biologiska familj. Ja, det finns en paradox i att så länge det inte löses inom landet behövs internationella adoptioner och så länge internationella adoptioner finns löses det inte inom landet. Men jag är inte en av dem som ser att ett stopp av internationella adoptioner löser allt utan tror tvärtom att det försvårar arbetet.

Mycket av det jag läser i DN:s granskning handlar om hur det såg ut före Haag-konventionen från 1996 som bland annat säger att mamman måste ge sitt samtycke till att barnet adopteras bort efter att barnet är fött. Det blir intressant att se om granskningen lyfter dagens internationella adoptioner, som ju får anses vara förhållandevis få.

Med allt detta sagt. Ja. Jag önskar att Sverige öppnar locket till Pandoras ask, i stället för att lägga locket på, och  utreder vad som egentligen hänt, hur det kunde hända och vad Sverige kan göra för att stötta drabbade i dag. Främst för adopterade skull och de biologiska familjerna, men också för adoptanters skull.

Sist men inte minst tipsar jag om detta fördjupande reportage i The Guardian som handlar om adoptionsskandalen i Chile

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina