lördag 12 mars 2022

Dags att nöta glosor

Dagen inleddes med varsitt negativt coronatest som fotades av och skickades till vår myndighetskontakt och hotellpersonalen. Skönt att ha bockat av det. Tobias får heta "Nils Tobias" här eftersom alla tolkar det som att Nils är hans förnamn eftersom det står så i passet.
Denna dag har nog varit den långsammaste. Det har inte varit så jobbigt, men dagen har varit rätt lång helt enkelt. Jag plockade fram några kinesiska fraser, så har jag och Hanna framför allt men Tobias litegrann tränat på det. Jag har sparat dem som "gloskort" I telefonen och så provar vi se om Google translate förstår uttalet. 

Jag försöker ju också repetera fraser från den nybörjarkurs jag gick. Men känner samtidigt att jag i dagsläget behöver lägga fokus på att försöka förstå Alfred och göra mig förstådd av honom. Då är inte "Hej! Jag är från Sverige" så himla gångbart utan vi börjar lite mer basic och inte så mycket meningsuppbyggnader.

È = Hungrig
Kě = Törstig 
Miàn = Nudlar
Fàn = Ris
Qiú = Boll
Bùxíng = Nej
Shuìjiào = Lägga sig
Chūqù wán = Leka
Huà huà = Måla
Yuèdú = Läsa
Wánjù = Leksaker
Bào bào = Kram
Qīnwěn = Puss
Shēngqì = Arg
Kāixīn = Glad 
Nánguò = Ledsen
Kāixīn = Glad
Piánpián = Bajsa
Niào niào = Kissa

6 kommentarer:

  1. Bra ord! 👍🏼 Får träna på uttalet med hjälp av google translate.
    Vi frågade socialarbetaren på barnhemmet om viktiga ord. Vi tänkte på typ hungrig, äta, sova. Hon sa att det allra viktigaste var Bào bào, så det kommer vi köra stenhårt på! 🤗

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och Hurra för negativa test! 🎉 Borde ju inte visa något annat, men ändå skönt att få det bekräftat! 🥰

      Radera
    2. Vad fint ändå! Ja, vår lilla kille är ju snart tre och verkar ha ett väldigt rikt ordförråd. Så hoppas vi förstår vad han försöker säga också, så mycket som möjligt i alla fall. Två veckor kvar i dag!

      I morgon tar vi fjärde(!) coronatestet sen vi landade i Taiwan. Femte testet i helgen och ett sjätte test dag 20-21.

      Radera
  2. Bra jobbat! Att testa sig under karantänen är nytt sedan förra våren… det är många steg på väg mot lillebror, men snart så!
    Några bra kinesiska ord låter fint att satsa på. Till oss sa de att bajsa heter ”da bian” vilket vi använt. Som nej räcker det nog med Bù 😉 Miàn använde vi mycket i somras, sen har vi lärt oss Hatango för varmt 🔥 och hallao för starkt 🌶
    Stort LYCKA TILL med allt framöver. Hälsningar från Malin o Toffe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså! I morgon tar vi fjärde coronatestet sen vi landade(!). Då återstår två ... Fyra av sex test är självtest som vi fotar och skickar i chatten.

      Tack för synonymen, haha. Vi har kvar lista som vi fick när Hanna var liten och har plockat från den.

      Tack så mycket för lyckönskningar! Det har också känts så tryggt att åka hit i pandemitider inte minst efter alla råd och tips från er!

      Radera
    2. Heja heja… så mycket spännande…. det kommer bli jättebra!

      Radera

Tack!
Kommentarerna i denna blogg förhandsmodereras inte. Finner jag din kommentar olämplig så kommer den tas bort.

Vänliga hälsningar
Lina